صارف:E.musavi/تختہ مشق

ویکی شیعہ سے

سید ذیشان حیدر جوادی (1317.1379 ش) مشهور به علامه جوادی، فقیه و عالم و خطیب و نویسنده پرکار شبه قاره هند. او در موضوعات مختلف تالیفات متنوعی دارد. فعالیت اصلی او در زمینه ترجمه اعم از ترجمه قرآن کریم، نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و ... به زبان اردو است. او در عرصه دینی و مذهبی و فرهنگی فعالیت های زیادی دارد از جمله تاسیس حوزه علمیه ای به نام جامعه امامیه انوار العلوم و ریاست موسسه تنظیم المکاتب و .. او همواره برای ایراد سخنرانی در شهر و کشورهای مختلف در حال سفر بود و بسیاری از ترجمه هایی که در آثار ایشان است در هنگام سفر های کوتاه و طولانی انجام شده است. زادگاه و وطن وی شهر اله آباد بوده، ایشان در محرم سال 1379 ش برای ایراد سخنرانی به ابوظبی بوده و در روز عاشورا در گذشت و در شهر اله آباد در قبرستان دریا آباد به خاک سپرده شد.

ولادت و نسب

سید ذیشان در تاریخ 26 شهریور سال 1317 ش در کراری از مناطق نزدیک شهر اله آباد در یک خانواده مذهبی به دنیا آمد. پدر وی سید محمد جواد جزو علمای آن منطقه بوده و سالها در شهرک جلالی از مناطق نزدیک شهر علی گره به عنوان امام جماعت مسجد فعالیت داشت. ذیشان حیدر دروس ابتدایی را در وطن خود فرا گرفت و سپس در سال 1949 م یا 1950 م برای ادامه تحصیل در حوزه علمیه مشارع العلوم معروف به ناظمیه به شهر لکهنو سفر کرد.

فرزندان

سید جوادی چهار دختر و سه پسر داشت. پسر بزرگ وی سید جواد حیدر جوادی از علما و مدیر مدرسه امامیه انوار العلوم (اله آباد) است. پسر دوم وی مرحوم سید احسان حیدر جوادی هم جزو علمای فعال و موسس و مدیر دو تا حوزه علمیه خواهران بوده. احسان جوادی، به طور مرتب در کانال تلویزیونی وین حضور داشت و در سال 2018 درگذشت.

تحصیلات و حوزه علمیه نجف

سید جوادی دروس مقدماتی را در مدرسه ای در کراری (اله آباد) خواند. سپس به حوزه علمیه مشهور شبه قاره آن زمان شهر لکهنو رفت و آنجا از سال 1949 یا 1950 م تا 1955 م تا قبل از سفر به نجف اشرف به تحصیلات خود پرداخت. وی در لکهنو از علما و بزرگان آن زمان مانند مفتی سید محمد عباس، نجم الملت و علامه سید عدیل اختر و ... استفاده کرد.

اسامی اساتید لکهنو وی درج ذیل هستند:

اساتید وی در لکهنو

  • نجم الملت
  • مفتی سید محمد عباس
  • سید ظفر الحسن
  • سید محمد صادق
  • وصی محمد
  • سید عدیل اختر

سید ذیشان در سال 1955 م به نجف اشرف سفر کرد و آنجا از علما و بزرگان نامدار شیعه استفاده کرد. و هم زمان با تحصیلات علمی به ترجمه کتابها هم پرداخت و در این مدت کتاب هایی مانند ابوطالب مؤمن قريش، النّص و الاجتهاد، شهداء الفضيلہ، کتاب سلیم بن قیس ہلالی، و اقتصادنا را ترجمه کرد. وی از استعداد سرعت قلم خویش توانست نظر آیت الله سید محمد باقر الصدر را به خود جلب کند. سید جوادی حدود 10 سال در حوزه علمیه نجف اشرف اقامت کرد و در سال 1965 م به خاظر بیماری پدر به هندوستان برگشت.

اساتید وی در نجف

  • سید روح اللہ موسوی خمینی
  • سید محسن الحکیم
  • سید ابو القاسم خوئی
  • سید محمد باقر الصدر
  • سید اسد اللہ مدنی تبریزی
  • محمد علی مدرس افغانی
  • محمد تقی آل راضی
  • حسین راستی کاشانی

تبلیغ و فعالیت

پس از تحصیلات در نجف به هند بازگشته و راهی اله آباد شد و ضمن تالیف و ترجمه، امامت مسجد قاضی شهر اله آباد را عهده‌ دار گردید. وی تا سال 1978 م همانجا مشغول امامت و دیگر کارهای تبلیغ بود.

ابوظبی

سید جوادی در سال 1978 م پس از موافقت با دعوت شیعیان اردو زبان مقیم ابوظبی به امارات سفر می کند و آنجا را برای اقامت بلند مدت انتخاب می کند. وی در مسجد رسول اعظم (ص) به طور عالم دینی و امام جماعت مشغول خدمت می گردد. سید در دوران اقامت در ابوظبی بسیاری از کتاب های مهم تالیف و ترجمه نمود. وی همواره برای تبلیغ دین و ایراد سخنرانی ها در حال سفر به ایالات متحده آمریکا، کانادا، اروپا، آفریقا و دیگر کشورهای جهان بوده. اقامت ایشان در ابوظبی تا سال 1998 م ادامه پیدا کرد تا اینکه ایشان بعنوان وکیل و نماینده مقام معظم رهبری در شهر ممبئی مستقر شد.

تاسیس حوزه علمیه انوار العلوم

سید جوادی در دوران اقامت خود در ابو ظبی در سال 1985 م یک مرکز و حوزه علمیه ای بنام جامعه امامیه انوار العلوم در شهر اله آباد تاسیس کرد. مرکزی که نیاز منطقه ای می شود محسوب کرد. تعداد زیادی از طلاب از این مدرسه فارغ التحصیل شدند و مشغول تبلیغ هستند. جمعی از آن ها در حوره های علمیه قم و نجف مشغول تخصیلات هستند.

همکاری با موسسه تنظیم المکاتب

خطیب اعظم سید غلام عسکری موسس موسسه تنظیم المکاتب (لکهنو) از سید جوادی تقاضای همکاری در موسسه تنظیم المکاتب نمود. این اداره یکی از بنام ترین و فعال ترین موسسه در هندوستان است. ایشان این دعوت همکاری را قبول کرد و در ابتدا بعنوان یکی از اعضای آن و بعد بعنوان نایب رئیس و رئیس برای آن خدمات ارزشمندی انجام داد.

ارتباط با ایران اسلامی

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران کنگره هایی و سیمینار هایی که در آنجا برگزار می شد همواره از وی بعنوان یک عالم و فرهیخه جهت شرکت در آن ها دعوت بعمل می آمد. در سال 1998 م یعنی دو سال قبل از وفات او مقام معظم رهبری آیت الله سید غلی خامنه ای ایشان را نماینده خود در هندوستان منصوب کرد و برای ایشان ناگزید شد که ابوظبی را ترک کند و در هندوستان مستقر شود. سید جوادی در شهر ممبئی موسسه ای بنام اسلام شناسی تاسیس کرد و تا آخر حیات فعالیت خود را ادامه داد.

تالیفات و ترجمہ ھا

سید جوادی از علمای کثیر التالیفات به شمار می آید. ایشان اولین ترجمه کتاب را در دوران طلبگی انجام داد و تا آخرین لحظات عمر خود کار و فعالیت های تالیف و ترجمه را با همان سرعت ادامه داد. ایشان مترجم قرآن کریم در زبان اردو است. غیر از قرآن ایشان کتاب های بسیاری از جمله نهج البلاغه و صحیفه سجادیه را به زبان اردو ترجمه کرده است، فهرست کتاب های تالیفات و ترجمه وی در یک مقاله جداگانه بعنوان فهرست آثار سید ذیشان حیدر جوادی آرایه خواهد شد.

وفات

وقتی ایشان از ابوظبی قصد مهاجرت به ممبیی می کند مومنین آنجا از وی تقاضا می کنند که هر سال در عشره محرم و در ایام شبهای قدر پیش آن ها در ابوظبی باشد و ایشان هم قبول می کند. طبق قرار ایشان در عشره محرم آنجا بوده در روز عاشورا موقع عصر ناگهان حالش بد می شود و به رحمت می پیوندد. جنازه وی را به شهر خویش آورده حجت الاسلام سید علی عابد رضوی بر جنازه وی نماز می خواند و در 18 اپریل 2000 م در قبرستان دریا آباد (اله آباد) در جوار مادرش به خاک سپرده می شود.

تعزیت نامه

تعداد کثیری از علما به وفات وی تعزیت نامه ها مکتوب کردند. تسلیت نامه مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای در ویب سایت ایشان موجود و در دسترس است. برای دسترسی به متن آن می توانید لینک داده شده مراجعه کنید.

مجله یادبود

مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام به مناسبت رحلت ایشان یک مجله یادبود در زبان فارسی در سال 1421 قمری به عنوان یادنامه علامه سید ذیشان حیدر جوادی شایع کرده است.